Perussuomalaiset tekivät eduskunnassa välikysymyksen energiamarkkinoiden toiminnasta. Hyvä aihe. Käsittely jätti kuitenkin toivomisen varaa. Lyhyen ja ytimekkään muotoilun asemesta välikysymyksessä käsiteltiin pitkään ja vaikeaselkoisesti hintavaihteluita ja omistusten ja vastuiden muutoksia. Energiamarkkinaongelman ydin unohtui.
Moni nurmijärveläinen joutuu liikkumaan autolla. Viime päivien ikävä havainto on jo hetkeksi alle kahden euron litra laskeneen bensiinin hinnan pompsahtaminen takaisin yli kahden euron. Säiliöissä ei bensiini ole ehtinyt vaihtua, vaan samaa bensiiniä myydään yhtä vaihtelevilla luvuilla kuin on syksyisen lämpömittarin näyttämä.
Kuinka tämä on mahdollista? Vaikka kyse on välikysymyksessä mainituista energiamarkkinoista, ei ole kyse niiden toimimisesta vaan toimimattomuudesta. Taustalla on öljyn hinta maailmanmarkkinoilla. Öljyntuottajat muodostivat vuonna 1960 OPEC-järjestön, minkä tehtävänä on kiintiöitä myöntämällä estää öljyn maailmanmarkkinahinnan vapaa liikkuminen alapäin.
Vapaan kilpailun markkinatalous on käsite, joka politiikassa elää edelleen voimakkaana iskulauseena, iskulauseena, koska usein ei tunnuta käsittävän, mitä se tarkoittaa. Talousteorioiden mukaisessa täydelliseen kilpailuun perustuvassa markkinataloudessa ei kukaan toimija – ei ostaja, eikä myyjä – voi päättää mikä hinta tuotteella on. Markkinoiden vastakohta on monopoli, siinä yksi tuottaja määrää hinnan.
Jokaisen meistä, joka joutuu energiaa jossain muodossa ostamaan, on hyvä tietää, etteivät öljymarkkinat ole vapaasti kilpailtu markkina. Tuottajien muodostama järjestö pyrkii pitämään öljyn hinnan korkealla. Järjestöä ei yleensä häiritse huippukorkea hinta. Bensiinin kanssa tässä pyörityksessä käy niin, että pumpusta saatavan bensiinin hinta voi tänään olla kymmenen senttiä litralta kalliimpi kuin eilen ja huomenna taas päinvastoin – vaikka se on samaa bensiiniä.
Öljyn hinta vaikuttaa myös muun energian hintoihin. Olen vuosikymmenet ostanut tuulella tuotettua sähköä – se ei ole ollut edullisinta – mutta se on minulle tietoinen ympäristövalinta. Tänä vuonna tuulisähköni hinta on noussut. Miten se on mahdollista, onko tuullut vähemmän? Ovatko myllyt hajonneet herkemmin? Onko huoltohenkilöille annettu roima palkankorotus? Ei. Kyse on siitä, että Putinin hyökkäys Ukrainaan mahdollisti keinottelun öljyllä, mikä heijastuu kaiken energian hintaan.
Tätä perussyytä ei tuosta Perussuomalaisten välikysymyksestä helposti löytänyt Välikysymyksessä ei myöskään kysytä oleellista, sitä millä öljykeinottelun aikaansaaman hintasokin ja inflaatiokierteen voisi jatkossa ehkä estää:
Aikooko hallitus ryhtyä toimiin öljynostaja- ja käyttäjäjärjestön perustamiseksi?
Olisi mahdollista varmuusvarastojen avulla ja keskitetyillä ostoilla valtioiden yhteistoiminnan kautta saavuttaa tilanne, missä öljyn ja muun energian hinnat pysyisivät vakaina. Näin vältyttäisiin keinottelusta lähteviltä inflaatiokierteiltä ja voitaisiin tukea hallittua siirtymää uusituviin energiamuotoihin. Meillä tavallisilla kansalaisilla olisi yksi suuri huolenaihe vähemmän.